O jedzeniu… 19. Zupa chrzanowa

   O tym, że można zrobić zupę z chrzanu dowiedziałem się całkiem niedawno. W grudniu 2019 roku trafiłem do Wolborza i właśnie tam dowiedziałem się, że miasto słynie z chrzanowej zupy (LINK). Trzeba było odczekać kolejne półtora roku, by i w naszym domu zagościła taka właśnie zupa. W okresie przedświątecznym, okresie postu staramy się jadać zarówno te wegetariańskie potrawy, które lubimy i zwykle jadamy w tym czasie, ale też staramy się zrobić coś nowego, oryginalnego. Taką nowością była właśnie zupa chrzanowa. Jak to bywa z każdą potrawą, przepisów na nią jest tyle, ile gotujących, Malu skorzystała z jednego z nich i od razu donoszę, że okazał się znakomity, a zupa po prostu przepyszna.

   Do jej przygotowania wystarczy bulion (można użyć wody, będzie jeszcze bardziej postnie, ale też mniej wyraziście), ziemniaki, chrzan tarty (ze słoiczka), śmietana. I to wszystko! Bulion został zmiksowany z chrzanem i ziemniakami, potem trzeba zagęścić jeszcze całość śmietaną i gotowe! Zupę można jeść z różnymi dodatkami, my zjedliśmy ją z makaronem zrobionym z pokrojonych naleśników.

   Jak wspomniałem, przepisy na zupę są różne, w jednym z nich napisano np., że do takiej zupy winno używać się tylko białych warzyw jak pietruszka i seler. Ale wydaje mi się, że zupa z dodatkiem np. wyraźnie odznaczających się marchewek (te były w bulionie), czy posypka czymś zielonym (szczypiorkiem), dodają zupie charakteru.

   Kolejny raz powtarzam, że warto szukać nowych pomysłów, warto eksperymentować, robić tak wspaniałe, proste dania, które smakują jak najwykwintniejsze potrawy.

Ray

**********ENGLISH VERSION**********

About food … 19. Horseradish soup

   I found out that I can make horseradish soup quite recently. In December 2019 I came to Wolbórz and that’s where I found out that the city is famous for its horseradish soup (LINK – so far in Polish language only)). We had to wait another year and a half for such a soup to appear in our home. In the pre-Easter lenten period, we try to eat both the vegetarian dishes that we like and usually eat at this time, but we also try to do something new, original. Such a novelty was the horseradish soup. As it happens with every dish, there are as many recipes for it as there are cooks, my wife „Malu” took advantage of one of them and I immediately report that it turned out to be excellent and the soup is simply delicious.

   To prepare it, all you need is a broth (you can use water, it will be even lenten, but also less expressive), potatoes, grated horseradish (from a jar), cream. And that’s all! The broth was mixed with horseradish and potatoes, then you have to thicken the whole thing with cream and it’s ready! The soup can be eaten with various toppings, we ate it with pasta made from sliced pancakes.

   As I mentioned, the recipes for soup are different, one of them says, for example, that only white vegetables such as parsley and celery should be used in such a soup. But it seems to me that the soup with the addition of, for example, clearly distinctive carrots (these were in our broth), or sprinkling with something green (chives), add character to the soup.

   I repeat again that it is worth looking for new ideas, it is worth experimenting, making such wonderful, simple dishes that taste like the most exquisite dishes.