O jedzeniu… 20. Jajka faszerowane

   Jajka można faszerować na różne sposoby. Tak na dobrą sprawę, za farsz może posłużyć wszystko, co nam przyjdzie do głowy i co akurat mamy pod ręką. Może to być mięso, a mogą to być – w okresie Wielkanocy, jest to wskazane – ryby czy warzywa.

   Oczywiście jajka można podać obrane, jak i w skorupkach, można je też zapiec i podać na ciepło lub po wystygnięciu. Możliwości jest tyle, ile pomysłów.

   W nas w tym roku były jajka na zimno, podawane bez skorupek, bowiem były na tę okoliczność specjalnie farbowane oraz nie były zapiekane. Do pokolorowania jajek z lekko pokruszoną skorupką posłużyły zewnętrzne części cebuli, sok z buraków oraz jedyny sztuczny barwnik – zielony.

A wnętrza pozbawionych żółtka białek wypełniły trzy pasty:
– pasta z żółtek z natką pietruszki i szczypiorkiem z dodatkiem niewielkiej ilości majonezu,
– pasta z żółtek z wędzonym łososiem, twarożkiem i koperkiem,
– pasta z żółtek z dodatkiem wędzonej makreli, twarożku, szczypiorku i odrobiny musztardy.

Oczywiście wszystkie pasty znakomicie smakują też z chlebem.

Kolejne proste, szybkie i ładnie wyglądające, świąteczne danie!

Ray

**********ENGLISH VERSION**********

About food … 20. Stuffed eggs

   Eggs can be stuffed in different ways. In fact, anything that comes to mind and that we have at hand can be used as stuffing. It can be meat, and it can be – during Easter, it is advisable – fish or vegetables.

   Of course, eggs can be served both peeled and in shell, or they can be baked and served warm or cooled down. There are as many possibilities as there are ideas.

   This year we had cold eggs, served without shells, because they were specially dyed for this occasion and were not baked. The outer parts of the onion, beetroot juice and the only artificial dye – green – were used to color the eggs with a slightly crushed shell.

And the insides of the eggs white were filled with three pastes:
– yolk paste with parsley and chives with the addition of a small amount of mayonnaise,
– yolk paste with smoked salmon, cottage cheese and dill,
– yolk paste with the addition of smoked mackerel, cottage cheese, chives and a bit of mustard.

Of course, all pastes also taste great with bread.

Another simple, quick and nice looking Easter dish!